Köszöntő

[Helyi] banne5_300.jpg A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnökeként köszöntöm, és köszönöm, hogy felkereste honlapunkat. Annak a megyének a honlapját, amely Magyarország történetében, kultúrájában mindig is meghatározó volt. Gondoljunk csak Rákóczi Ferencre, Kossuth Lajosra, Kazinczy Ferencre vagy Batsányi Jánosra. Vagy eszünkbe juthat a sárospataki Református Kollégium, Széphalom, a füzéri vár, a Vizsolyi Biblia, a matyó hímzés. De tudjuk azt is, hogy két világörökségi helyszínünk is van, az egyik az Aggteleki karsztrendszer, benne a Baradla-cseppkőbarlang, a másik pedig a tokaj-hegyaljai borvidék. S ha már bor, akkor itt nálunk aszú, de újabban a száraz fehér borok is elkápráztatók. És beszélhetnénk még a gönci barackpálinkáról vagy más kulináris értékeinkről.

Ha megkérdeznénk bárkit, mi jut eszébe Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről, nagy valószínűséggel említené a fent sorolt értékeket. De ez csak a kezdet. Mert utána szinte mindenkinek akad egy-egy története, amelyben szerepel megyénk. Mert ez egy olyan hely, ahonnan mindenkinek van egy-két jó ismerőse, ahol mindig szeretettel várnak, és ahol már mindenki járt.

Az előző megyei közgyűlés idején alelnökként és a Megyei Értéktár Bizottság elnökeként dolgoztam Borsod-Abaúj-Zemplénért. Már akkor megkezdtük településeink hagyományainak, értékeinek összegyűjtését, feltérképezését. Nagyszerű, felemelő munka volt, olyan, amely megmutatta, micsoda kincseink vannak, milyen nagyszerű közösségeink, milyen őrizni való hagyományaink.

Fontos tapasztalata volt az elmúlt éveknek az is, hogy a fiatalok megnyerhetők ennek a megyének. Velük együtt képesek vagyunk a megújulásra.

A Megyei Önkormányzat legfontosabb feladata továbbra is a területfejlesztés, de a következő időszakban nagyobb hangsúlyt fektetünk a turisztikára, a gazdaságfejlesztésre, a környezet és klímavédelemre; erősítjük nemzetközi kapcsolatainkat, együttműködésünket a civil szektorral és a történelmi egyházakkal; határmegye lévén kiemelten támogatjuk a kormány nemzetpolitikai törekvéseit és aktívabb szerepre törekszünk a megyei sportéletben és az ifjúságvédelemben is.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a közgyűlés elnökeként bizalmat kaptam, és ily módon lehetek részese Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlesztésének.

Az pedig külön öröm, hogy a Megyei Értéktár Bizottság elnökeként is folytathatom a munkát.

Hajrá Borsod-Abaúj-Zemplén megye!

 

Üdvözlettel:

Bánné dr. Gál Boglárka
a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Elnöke